A Lamborghini megmagyarázza a hihetetlent

2017.03.23. 06:11

Fura sztori ez: ahogy meg is írtuk annak idején, a Lamborghini Huracán Performante úgy volt gyorsabb a Nürburgringen, mint az Aventador SV és a Porsche 918-as, hogy jóval gyengébb, és lassabb volt a legtöbb kanyar be- és kijáratánál. Ez pedig feltűnt egy bloggernek is, aki aztán gyanakvó hangvételű cikkben szólította fel a Lamborghinit, hogy tisztázza az ügyet.

Nos, az olasz sportkocsigyártó épp ezt teszi: a Genfi Autószalonon nyilvánosságra hozták az autó fedélzeti adatgyűjtőjének tartalmát, most pedig ki is fejtették, hogy mitől lehet gyorsabb a Huracán Performante, a látszat ellenére. A fő érvük, hogy amit az egyenesekben elveszít az autó, azt a kivételes tapadású, és majdnem teljesen mintázat nélküli, de még utcán is használható Pirelli Super Trofeo R gumikkal, valamint az aktív aerodinamikai elemekkel nyers kanyarsebességben bőven behozza a 640 lóerős Huracán – így futhattak vele jobb időt, mint a 750 lóerős Aventador SV-vel vagy a 900 ló feletti Porsche 918-assal.

A magyarázat mellé persze befért egy döfés a bloggerek felé: a Lamborghini azt mondja, az olvasószámon alapuló üzleti modell az oka, hogy ott is botrányt kiáltanak, ahol nincs. Igaz, hogy az internet háromnegyede már közel húsz éve így működik – ha már az eredeti felvételhez fűznek némi magyarázatot, megelőzhették volna a kínos gyanúsításokat. Nem is beszélve arról, hogy magát a körrekordot is az interneten megszólítható tömegek miatt tárták a nyilvánosság elé.

Nyilván lesz még itt vita a Huracán Performante valós tempója körül, de itt már nem is az a néhány másodperc számít: a tét a Lamborghini szavahihetősége, nem csoda, hogy ebben a vitában igyekszik felülkerekedni a márka.