Amikor a kínaiak perlik a Mercedest

2017.03.25. 06:38

Mintha feje tetejére állt volna a világ: a kínai Chery Automobile beperli a Mercedes-Benzt. Nem, nem elírás, tényleg ez a jogi lépés iránya, nem a fordítottja. A távol-keleti cégnek a németek villany-SUV-ja, a Generation EQ csípi a szemét – pontosabban annak neve.

A Mercedes a tavalyi Párizsi Autószalonon mutatta be a tanulmányt, amelyet két villanymotorral, 300 kilowattos összteljesítménnyel álmodtak meg. Sokkal fontosabb modell, mint amilyennek elsőre tűnhet, de nem is önmaga miatt. Olyan új platformra építették ugyanis, amely a jövőben számos különböző kategória autóinak alapot jelenthet a kabriótól a hobbiterepjáróig.

A Chery azonban már korábban bejegyeztette az EQ típusjelzést Kínában – mondjuk ők eQ formában. Villanyautókhoz használják, és nem nézik jó szemmel, hogy a Mercedes is ezzel a két betűvel fémjelezné elektromos modelljét az országban. A vállalat szóvivője szerint a németeknek alkalmazkodniuk kell a körülményekhez, ha jelen akarnak lenni a helyi piacon.

Magyarul át kellene keresztelniük a Generation EQ-t, de önmagában még ez sem lenne elég. Mivel a Mercedes a hibridekre az EQ Power, a villanyos AMG-kre pedig az EQ Power+ jelöléseket használta volna, így a Chery beadványában ezen variációk letiltása is szerepel. Azt mondják, nem szerencsés, ha a két márka névadási szisztémája ennyire hasonlít, főként hogy mindketten elektromos hajtású autókra használnák a betűkombinációt.

A Chery lépése már csak azért is pikánsnak számít, mert ők sem feltétlenül riadnak vissza a másolástól. 2003-ban a Daewoo Matiz formáját nyúlták le, amiből egész komoly botrány is kerekedett. Két évvel később aztán a Toyota RAV4 vonásaiból merítettek ihletet. Most viszont ők vannak hazai pályán, és ezt igyekeznek ki is használni.