Balesetezett az Uber önvezető Volvója

2017.03.26. 11:14

Az oldalán végezte az Uber önvezető Volvója egy arizonai balesetben. Bár épp mostanság derültek ki érdekes részletek az Uber autonóm vezetős tesztjéről, a pénteki balesetben nem az önvezető SUV volt a felelős a rendőrök szerint.

Az arizonai Tempe egy kereszteződése fűtötte fel Amerikában az önvezető autós témát. Pontosabban a gazdag kisvárosban pénteken történt háromszereplős baleset, melynek egyik szereplője az Uber önvezető autója, egy Volvo XC90 volt. Mint kiderült, az autó valóban önvezető módban járta az utakat, utast nem szállított, de az előírásokhoz hűen a kormány mögött humán munkaerő ült. Ő sértetlenül megúszta, ahogy a baleset többi érintettje is. Ettől persze még felkapott lett az eset, az önvezető autók balesete egy nagyon kényes téma, de a helyi rendőrök megállapítása talán kicsit oltja a tűzet. A helyszínelés szerint nem az Uber autója volt a felelős, egy másik autós volt szabálytalan a tempei balesetben. Az Uber ettől függetlenül ideiglenes felfüggeszti a tesztet, és lefuttatja a saját vizsgálatát, hogy kiderüljön, vétlenségtől függetlenül elkerülhető lett volna-e az ütközés.

2017 03 25 af f74b736db21e4d838f6cb3ebf271ad27.3ddcb

Az Uber azután tette át önvezető autós projektjét Arizonába, hogy Kaliforniából elküldték őket. A sivatagi államban folyik egy ideje a teszt, amiről múlt héten jutott az amerikai sajtóhoz néhány fontos belső infó. Mint kiderült, a március 1-től 8-ig terjedő időszakban 43 autójuk összesen 32 757 kilométert tett meg, ami alatt a sofőröknek meglepően gyakran, átlagosan 1,27 kilométerenként kellett beavatkozniuk. Ezek voltak a kisebb közbenyúlások, de a jelentés szerint úgynevezett kritikus beavatkozásra már csak átlag 321 kilométerenként volt szükség. Ezek azok az esetek, amikor egy másik járművel vagy személlyel való ütközést került el az emberi figyelem. Ez nem mellesleg brutális fejlődés, februárban ugyanis még 80 kilométerenként volt szükség egy ilyenre.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.