Jubilál a General Motors izomdízele

2017.03.26. 07:29

Komoly mérföldkőhöz ért a General Motors a 6,6 literes Duramax dízelmotorral. A V8-asból ugyanis elkészült a kétmilliomodik példány. Ehhez tizenhét esztendőre volt szükség, az Ohio állambeli Daytonban ugyanis 2000-ben indult meg a termelés.

duramax 653

Aktuális formájában a 6,6-os V8 erősebb mint valaha. 451 lóerős teljesítmény és 1233 newtonméteres csúcsnyomaték leadására képes. Nemcsak gázolajjal, hanem B20-as biodízellel is működik – mármint azokban az országokban, ahol ilyet lehet és szabad is tankolni. A Duramax dízelt többek közt a Chevrolet Silveradóba, a GMC Sierra pickupokba és a Navistar különféle teherautóiba is szerelik, de ezeken kívül is számos alkalmazási területe van.

A DMAX Ltd. nevet viselő gyárban nemcsak a GM-nek van tulajdonrésze, az Isuzu 40 százalékot birtokol belőle. Az utóbbi években 140 millió dollárt pumpáltak a fejlesztésekbe, hogy növekedjen a termelékenység, és környezetkímélőbb legyen a működés. Az alkalmazottak száma is fokozatosan növekedett, jelenleg 668 munkást foglalkoztatnak.