Bozena Riot: az elnyomók legjobb barátja

2017.03.28. 11:37

Három tonnányi kinyitható acélfal egy átalakított targoncán – röviden így írható le az új rendfenntartó eszköz, amelyet a szlovák Bozena fejlesztett ki, nyilván bárkinek, aki hajlandó fizetni érte. Természetesen nem csak a felemelhető fal van páncéllemezből, de magát a targoncát is igyekeztek megvédeni, ha a zavargó tömeg netán átjutna a mozgó barikádon.

A szlovák cég eredetileg különleges földmunkagépek tervezésével és gyártásával foglalkozott, de úgy tűnik, bőven látnak fantáziát a tömegoszlató járművek fejlesztésében is, hisz két változatot is kifejlesztettek belőle. A kisebbik változat hordozója egy átdolgozott bobcat-szerűség páncélozott fülkével, a nagyobbik változat esetében viszont egy oldalkaros targonca viszi a pajzsot. Maga az acélfal mindkét esetben ugyanaz a szétnyitható szerkezet: összehúzva is 4,5 méter széles és közel 3,7 méter magas, kinyitva pedig 7,5 méter széles és 4,7 méter magas lehet. A nagyobb változat esetében a szerkezet része egy vízágyú is, ami akkor használható, ha a 3,5 köbméteres tartály-utánfutót is a jármű után kötik.

A jármű vezetője kamerarendszeren, illetve páncélüvegezésen keresztül szabad szemmel követheti nyomon a külvilág eseményeit, meglehetős védettségben. A páncélzat a legnagyobb erejű kézifegyver-lövedékek ellen is véd: egész pontosan FB6 minősítésű, ami azt jelenti, hogy 7,62x51 mm-es NATO puskalőszerrel is sikeresen tesztelték. Emellett tűzálló is, ami zavargások esetén talán még fontosabb, hisz ilyenkor gyakoribb fegyver a Molotov-koktél, mint a lőfegyver.

A rendszer talán egyetlen hátránya, hogy viszonylag macerás mozgatni. A kisebb változat felfér egy kamionra, de bevetés előtt ezt is össze kell szerelni, menet közben pedig kell neki legalább 4,5 méter széles szabad utca. Ám ha már bevetésre kész, a tüntetők rémálma lehet. Egy tisztességes jogállamban persze ritkán van szükség ilyen eszközre – ideális esetben soha – de azért akadnak olyan országok bőven, ahol a hatalom megtartásában a tömegoszlatás is fontos szerepet kap – nos, ezek az államalakulatok a Bozena potenciális üzletfelei.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.