Ezer lovas ördögűző a démon ellen

2017.04.06. 13:12

Egyértelmű, hogy az egyelőre csak előzetesekből ismert Dodge Challenger SRT Demon adta az ötletet a Hennessey Performance-nek, hogy The Exorcist, azaz az ördögűző néven mutassa be legújabb Chevrolet Camaro átiratát. És valószínűleg ez lesz az indokolatlanul erős V8-as kétajtós utcai autók királya – legalábbis ameddig valaki elő nem jön valami még erősebbel.

Az ördögűző a Camaro legerősebb, ZL1 változatán alapul, de a 6,2 literes, 650 lóerős V8-as motort alaposan átdolgozták. Nagyobb kompresszort és töltőlevegő-hűtőt kapott, kisebb ellenállású szívósort és kipufogórendszert, valamint új vezérműtengelyt és motorelektronikát. A változtatások révén a töltőnyomás 1 barra nőtt, a motor teljesítménye kerek 1000 lóerőre, a maximális nyomatéka pedig 1310 Nm-re. A félelmetes teljesítményű motor hatfokozatú kézi és tízsebességes automata váltóval is kapható lesz. A Hennessey becslései szerint az ördögűző a megfelelő hátsó gumikkal akár három másodpercen belül felgyorsulhat az autó 96 km/h-ra, és 10 másodpercen belül futhatja a negyed mérföldet.

Egy ilyen átalakítás persze nem olcsó, a ZL1 63 435 dolláros árára még 55 ezret kell rádobni a 350 plusz lóerőért. Az automata váltó további 9950 dollár, a gyorsulási csomag nagy tapadású gumikkal és 20 hüvelykes felnikkel 8995, a pályaverseny-készlet Pilot Sport Cup 2 gumikkal és ultrakönnyű keréktárcsákkal 6995 dollár plusz költséget jelent. Azaz az ördögűzés kifejezetten drága, különösen izomautó-viszonylatban. A Demon valószínűleg jóval olcsóbb lesz, igaz, úgy tudjuk, annak a teljesítménye sem lesz ekkora: az eddig kiszivárgott információk szerint 760 lóerő körüli csúcsértékre lehet számítani.

Az Exorcist bemutatója csak napokkal előzte meg a Demonét, amelyet április 11-én, közvetlenül a New York Auto Show előtt terveznek leleplezni.