Összefog az Audi és a Porsche

2017.04.06. 11:34

Korábban vezetői stratégia volt a Volkswagen-csoportnál a márkák házon belüli versenyeztetése, aminek nyilván megvannak a maga előnyei, de a dízelbotrány több tízmilliárd eurós költségeinek kiköhögése közben ez nyilván nem túl célszerű. Épp ezért a cégcsoport vezérigazgatója, Matthias Müller most a két legnagyobb belső versenytárs, az Audi és a Porsche között hozott össze együttműködési megállapodást.

porschevsaudi

Ez nem csak amolyan laza szándék a cégvezetés részéről, állítólag részletes terv is készült. Közös mérnökcsapatok alakulnak, amelyeket együtt vezetnek majd az Audi és a Porsche szakemberei, azzal a céllal, hogy a 2025-ig tartó időszakra kidolgozzák a konkrét akciótervet, és közös műszaki alapokra kerülhessenek a VW csoport prémium- és luxusmodelljei. Konkrétumokról egyelőre nem esett szó, de nyilvánvalóan érvényesül majd a csak egy maradhat elv: a Porsche-féle hátsókerék-hajtású MSB és az Audi-féle hosszmotoros, fronthajtású MLB padlólemez közül nyilván csak az egyik maradhat meg. Valószínűleg összevonják majd a villanyautó-fejlesztéseket is, amelyek szintén párhuzamosan folytak a két cégnél, és úgy hallani, hogy a V8-as és nagyobb benzinmotorok előállításának feladata egy az egyben a Porschéhez kerül majd.  Cserébe az Audi felel majd minden nagyobb szabadidő-autó fejlesztéséért. 

Az Audi és a Porsche versenyhelyzete annak a következménye, hogy a Porsche 2012 előtt önálló cégként működött, amely csak laza kapcsolatban állt a Volkswagen csoporttal. Ugyanazokra a piaci szegmensekre fejlesztettek, amelyekre az Audi kínálat drágábbik fele is készült. Az egyesülés után azonban, amelynek következtében a VW csoport irányítása a Porsche család kezébe került, meg sem próbálták beilleszteni a Porschét valamiféle belső munkamegosztásba: a márka afféle zárványként élt tovább, megtartva teljes műszaki önállóságát.

Az alacsonyabb árkategóriákban a VW-csoport erős szabványosítása nagyszerűen bevált, és jelentős költségcsökkentést tesz lehetővé. Ugyanezt várják az Audi és a Porsche fejlesztések összevonásától: hogy egy-egy műszaki megoldásért csak egyszer fizessen a vállalat. Csakhogy ezt sokkal gyorsabb leírni vagy kimondani, mint megvalósítani, nem csoda, hogy a folyamat lezárására 2025-ig ad időt két egymással versengő márkájának a VW csoport.