Tesla: a Model 3 nem generációváltás

2017.04.08. 12:17

Már nem kell sokat várni a következő Teslára, a Model 3 első példányait nyáron szállítja le az amerikai gyártó. A vevők fejében azonban a jelek szerint nem teljesen tiszták az erőviszonyok, sokaknak fogalma nincs arról, hogy az újdonság hol helyezkedik majd el a palettán a Model S-hez és a Model X-hez viszonyítva. Erre utal legalábbis a márka legutóbbi közleménye.

A tévhittel ellentétben a Model 3 nem egy új generációt jelent a Tesla történetében. Csupán egy új szint - ha úgy tetszik belépőszint - a Model S és a Model X alatt. Nem számít tehát annyira prémiumterméknek, mint a másik két modell. Igaz, minden bizonnyal ez sem ássa alá túlzottan azt a várakozást, amely az autót övezi.

A Model 3 amúgy képességeit tekintve is az S és X alatt marad. A papíron beígért 350 kilométeres hatótáv egy ötvenessel kevesebb mint az alap-Model S-eknél. Kérdés, hogy a gyakorlat mit mutat majd, valós körülmények között mennyit megy egy töltéssel a legkisebb Tesla.

Elon Muskék reményei szerint a Model 3 igazi áttörést hozhat. A tavalyi utolsó negyedévben is jelentős veszteséggel záró vállalat 2020-ra elérné az évi egymillió Model 3-at. Akkor már teljes kapacitással működhet a nevadai Gigafactory.