A Porsche-klán mostantól kimarad a VW közvetlen irányításából

2017.04.10. 17:32

Ma már legenda, hogy Ferry Porsche a halála előtt kitiltotta marakodó rokonait a családi sportkocsigyár vezetőségéből. Most hasonló döntés született a Volkswagennel kapcsolatban: a Porsche-Piech klán tagjai többé nem vállalnak közvetlen cégvezetői szerepet, annak ellenére, hogy a VW csoport 52,2%-át birtokolják.

Ferdinand Piech és Wolfgang Porsche
Ferdinand Piech és Wolfgang Porsche

„Azt az elvet, hogy egyetlen családtag sem vesz részt közvetlenül a vállalat napi irányításában, a Porsche SE és a teljes VW csoport esetében is alkalmazni fogjuk.” - mondta Wolfgang Porsche egy interjúban, amely a Frankfurter Allgemeine Zeitungban jelent meg. Arra, hogy milyen megfontolások állnak a döntés mögött, Hans Michael Piech, világított rá. „A felügyelőbizottság tagjaként nem volt egyszerű bármire is utasítani egy családtagot. Egy alkalmazottal szemben egész máshogy járhatunk el.” - magyarázta a Porsche-unoka, aki Wolfgang Porschével együtt szintén a felügyelőbizottság tagja.

Ezt azután jelentette ki, hogy kiderült, Ferdinand Piech, aki hosszú időn keresztül különféle posztokon közvetlenül irányította a VW csoportot, már az előtt is, hogy az a Porsche klán tulajdonába került, eladta a Porsche SE-ben, a Volkswagen csoport részvénytöbbségét birtokló holdingban meglevő részesedését öccsének, Hans Michael Piechnek. Ferdinand Piech teljes visszavonulásáról hónapok óta lehetett hallani, de csak most erősítették meg, hogy teljesen kiszállt a családi üzletből, eladva részesedésének zömét. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki veszi át a helyét a Volkswagen felügyelőbizottságában, amelynek hosszú ideig elnöke volt - Wolfgang Porsche szerint ezt még nem döntötték el.

A Porschénél egyébként bevált a távolságtartás módszere évtizedeken át, és nincs okunk kételkedni benne, hogy a Volkswagen csoport is jobban jár, ha a családtagok csak a stratégiai döntésekbe szólnak bele, a napi ügyek intézésébe nem, így nem is alakul ki olyan belső konfliktus, amely hatalmi harccá fajulhatna.