Lelepleződött az új VW nép-terepjáró

2017.04.10. 14:59

Szinte csak a jelvényeket takarták le a Golf-méretű újdonságon, amely a Volkswagen márka egyöntetű stílusától is igencsak eltér. Az azonos nevű tanulmánytól persze számos részletében eltér a szériamodell – a legfontosabb különbség, hogy a sorozatgyártmánynak öt ajtaja lesz, így sokkal célszerűbbnek ígérkezik, mint a háromajtós koncepció-autó.

Néhány jellegzetes részlet azonban megmaradt, így a hátsó kerékjáratok feletti íves él a szériagyártmányon is felbukkan, ahogy az első kerekek feletti körív is ismerős lehet. A képeket alaposabban megfigyelve észrevehető, hogy a hűtőmaszkot és az első fényszórók körüli részt a szériamodell prototípusán igyekeztek optikailag megváltoztatni: valószínű, hogy a végleges autón a tanulmány megoldását követik majd, azaz a hűtőmaszkot alulról keretező krómsáv a lámpák alatti LED-csíkban folytatódnak majd.

Egyértelműen látszik, hogy a Volkswagennél új stíluselemekkel próbálkoznak. Azt egyelőre nem tudni, hogy később a márka összes modelljén felbukkannak-e ugyanezek a részletmegoldások, ahogy 2009 után az összes VW az akkor frissnek ható Polo stílusjegyeit vette magára, a Phaetonig bezárólag. A másik lehetőség, hogy lazítanak a márkaarculat egységesítésének kényszerén – egy kis egyéniség akár jót is tehet az egyes Volkswagen modelleknek.

A T-Rocról egyelőre kevés részletet közöltek, bár úgy tudjuk, kb. 4,2 méter hosszú lesz, 2,6 méter körüli tengelytávval, azaz egyértelműen egy számmal kisebb lesz a Tiguannál. A műszaki alapokat természetesen itt is a szabvány MQB platform adja, ahogy a motorválaszték is az egységes VW csoportos palettáról érkezik – 1 és 1,5 literes turbós benzines, illetve 1,6 és 2 literes dízelmotorokra számíthatunk, nagyrészt DSG váltókkal, és első- vagy összkerék-hajtással.

A típus internetes bemutatóját augusztusban tartják, élőben pedig valószínűleg a Frankfurti Autószalon látogatói láthatják először. A gyártása az európai piac számára a VW portugál üzemében folyik majd, a forgalmazása pedig az év vége felé várható. Úgy tudjuk, a T-Roc-ot is nemzetközi modellnek szánják, azaz Kínában és az Egyesült Államokban is forgalmazzák majd.