2017.04.12. 16:05

A Toyota új tanulmányautót mutat a New York Auto Show-n, amelyet a cég kaliforniai központjában terveztek. A formája terepjárósan darabos, de közben elég sok eredeti formai ötletet valósítottak meg rajta, hogy ne legyen unalmas nézegetni. De nem csak ettől érdekes az FT-4X.

Olyan, mintha az 1980-as évek stílusa köszönne vissza a Toyota Calty által tervezett tanulmány minden részletéből. A mindenütt egyenes élek által határolt forma a vaskos, fényezetlen műanyag sárvédőívekkel, a bordázott tetővel és az egyszerű Toyota feliratot viselő hűtőmaszkkal egyértelműen a harminc évvel ezelőtti terepjárókra emlékeztet, de úgy, hogy közben az összhatás mégis korszerű.

A jellegzetes formaterv persze nem minden, akadnak más érdekességek is az autón. Ilyen például a Multihatch fantázianevű hátsó ajtó, amelyet úgy alakítottak ki, hogy felfelé is nyitható – ez az Outdoor üzemmod –, és szekrényajtóként, két részletben két oldalra is, amit a Toyotánál Urban, azaz városi módnak neveznek. Kevésbé eredeti, de mindenképp korszerű ötlet, hogy a bal tükörházban eleve kialakították a helyet egy GoPro akciókamerának. Az FT-4X afféle kalandjárműnek készült, ennek a témának a jegyében építettek bele hálózsákot is, amely összehajtott állapotban az ülések közt helyezhető el, és kartámaszként szolgál. Ezen felül rengeteg tárolóhelyet alaktíottak ki belül, a középkonzolban pedig kivehető rádiót helyeztek el.

Az autó műszaki megoldásairól keveset tudni, de annyit azért elárultak, hogy a szabvány TNGA platformra építették, egy egyszerű négyhengeres benzinmotor viszi fokozatmentes automata váltóval és állandó összkerék-hajtással.

Az igazán érdekes kérdés persze az, hogy lesz-e bármiféle folytatás. A Toyota mostanság hozott néhány meredek döntést – amilyen a C-HR vagy a Lexus LC kupé gyártásba küldése. És hallani is olyan véleményt, hogy ez a tanulmány lehetne az FJ Cruiser utódja, de erre azért kicsi az esély – persze minden attól függ, hogy mennyi maradt a Toyota újdonsült bátorságából.