Nem kell a németeknek az elektromos autó?

2017.04.16. 13:47

Nem mutatnak lelkesedést az elektromos és hibrid autók iránt a német autósok és vállalatok, legalábbis a támogatási alapra jóval kevesebben tartanak igényt, mint remélték.

IMG 4365

Az Automobilwoche nevű német autós szaklap ment utána, milyen lendületben fogyasztják a vásárlók a német szövetségi költségvetésben elektromos autók támogatására elkülönített keretet. Ez 1,2 milliárd euró, amiből március végéig, azaz tizenegy hónap alatt csupán 55 millió euró fogyott. A megszerzett statisztikák szerint az illetékes hivatalhoz 15 ezer 348 kérelmet nyújtottak be, ebből 8655 szólt tisztán elektromos autóra.

DSC 0726

A vásárlási támogatást 2016 július eleje óta lehet igénybe venni Németországban elektromos és hibrid járművekre. A tisztán elektromos járművek támogatása 4 ezer euró, a hibrid járműveké 3 ezer euró. A támogatás felét a német szövetségi költségvetés fedezi, a másik felét pedig az autógyárnak kell kedvezményként a vevőnek biztosítania. A támogatási alapból elméletileg 300 ezer elektromos jármű vásárlását lehet szubvencionálni. A 2019 június végéig fel nem használt összeg elvész az alapból.