Így képzeli a Renault a jövő versenyautóit

2017.04.19. 14:22

Az R.S. Vision 2027 a Renault Sport elképzelése a jövő Formula 1-es versenyautójáról. A jövőbe persze a franciák sem látnak bele, egyszerűen továbbgondolták napjaink autóipari irányzatait, és a végeredményt megvalósították.

A legfeltűnőbb eltérés a mai F1-esekhez képest talán a vadászrepülőkéhez hasonló buborék-kabintető. Ez már jó ideje napirenden van, Jules Bianchi 2014-es fejsérüléses balesete óta pedig többen építettek is fejvédőkeretes prototípusokat. Kilátás szempontjából nyilván a Renault tanulmány megoldása a legjobb, de hogy végül megvalósítják-e, azt egyelőre nem tudni.

Olyan szempontból konzervatív a Renault tanulmánya, hogy a hajtása még mindig valamiféle benzin-elektromos hibrid rendszer, de olyan, amely tisztán elektromos üzemben is használható. Így legalább a bokszutcában, ahol jelenleg is sebességkorlátozás van érvényben, hangtalanul közlekedhetnének a versenyautók. Emellett a gyáriak szerint robotpilóta is helyet kapna az autóban, amely balesetkor venné át az irányítást, a jelenlegi Safety Car funkcióját átvéve.

Egy másik érdekesség, hogy komoly világítási rendszer került az autóra, pedig ilyesmi az F1-eseken nem szokás. Az első légterelőben, az autó oldalán a Renault jelvény körül, és hátul is van világítás. Ezek közül az első – nyilván nem véletlenül – a Renault személyautókon mostanság használt LED-sáv mintáját követi,a mi nyilván nem véletlen. Szokatlanul alakították ki a hátsó szárnyat is, amely az utcai sportkocsikéhoz hasonlóan kiemelkedhet a karosszériából - talán a jelenlegi, menet közben állítható hátsó szárnyak alternatívájaként.

A versenyautó-tanulmány elsődleges feladata most persze az, hogy vonzza a tekinteteket, hisz a Renault a Sanghaji Autószalonra csak az Espace és a Kadjar helyi változatait vitte el – nyilván szükség van valamire, ami a standhoz vonzza a közönséget. Erre nyilván alkalmas is, az pedig nemigen derül ki még legalább kilenc évig, hogy hasonlítanak-e majd a formula-autók a Renault Sport mostani elképzelésére 2027-ben, vagy sem.