A legjobb használt autó egy Audi?

2017.04.25. 15:29

A DEKRA a németországi használtautó-szervizadatok alapján állított össze egy kisebb listát, amelyen kilenc kategória legjobban öregedő használt autóit sorolják fel. A statisztika szerint az Audi A6 hibásodik meg a legritkábban.

A rangsort a DMI – a Dekra Meghibásodási Index – alapján állították fel, amely annak a valószínűségét jelzi egy százas skálán, hogy egy használt autó nem rendelkezik komolyabb hibával. Ennek fényében az Audi A6 94,6-os eredménye kiválónak számít, de a második helyezett Mercedes E osztály 91,8-as, illetve a Volvo S60-V60 89,4%-is igazán jól hangzik. Ezen felül kilenc kategóriában hírdettek még győztest – érdemes megfigyelni, hogy milyen nagyok a különbségek az egyes kategóriák legjobb DMI értékeiben.

Kategória Győztes modell DMI
Kisautó Honda Jazz 74,6
Kompakt kategória 1-es BMW 86,3
Középkategória Volvo S60-V60 89,4
Felső középkategória és nagykocsik Audi A6 94,6
Sportkocsi/kabrió Audi TT 81,1
Terepjáró/SUV Audi Q5 89,3
Egyterű Ford C-Max 80
Kis áruszállító Mercedes Vito-Viano 67
Közepes áruszállító Renault Master 63

Mindez elsősorban persze a német belső piac használt autóira vonatkozik, ahol jellemzően 3-5 év után cserélnek gazdát az autók. Itt még egyértelműen a prémium-márkák dominanciája figyelhető meg, amelyek valamivel jobb minőségben készülnek a tömegmodelleknél. A magyar használtautó-piacon azonban – ahová jelentős részben a német piacról már kieső, 6-8 év feletti autók érkezek – nem egyszer megfordul a trend. Ide magasabb futásteljesítményű járművek jutnak, ahol a prémium-modellek komplikáltabb felépítése sokszor nagyobb hátrány, mint amekkora előny a jobb gyártási minőség.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.