A Fiat eladná a Jeepet?

2017.04.28. 15:54

Azt már megszokhattuk, hogy Sergio Marchionne folyamatosan nyilatkozik, ha kell, ha nem, de amit most mondott, az akár súlyos következményekkel járhat. A Fiat Chrysler két legsikeresebb márkájának lehetséges kiszervezéséről beszélt. Azt mondta, a Jeep és a Ram elég erős lenne, hogy megálljon a saját lábán. Nagy kérdés azonban, hogy mi lenne akkor a Chrysler maradékával, amely nem volt olyan sikeres az elmúlt évek során.

jeepram

A Fiat-Chrysler 2017 első negyedévében erősebb eredményt ért el, mint a 2009-es csődeljárása óta bármikor. Három hónap alatt 1,67 milliárd dollár nyereség nagyon jól hangzik – ennek fényében azonban igazán furcsa, hogy Marchionne a két legjobban működő márka külön cégbe szervezéséről beszélt. Korábban a Ferrarival csinálták ugyanezt, amely a Fiat csoport része volt, de önálló vállalatként vitték tőzsdére.

A kérdés az, hogy ha ugyanez történne a Jeeppel és a Ram-mel, akkor a Chryslerrel és a Dodge-dzsal, azaz a Chrysler kevésbé sikeres maradékával mihez kezdenek. A pesszimista forgatókönyv szerint ezeket a részeket egyszerűen beszántanák, akár korábban a Lancia márkát. Más feltételezések szerint arról van szó, hogy az FCA-t igyekeznek jól eladható kisebb darabokra szeletelni, miután a korábbi partnerkeresés nem volt igazán eredményes.

Mindez nagyrészt persze még nem több találgatásnál, és az egyértelmű, hogy a Jeep és a Ram az a két márka, amelybe az FCA a közlejövőben jelentős összeget tervez beleölni az Alfa Romeón kívül: már fejlesztés alatt áll a Wrangler és a Ram 1500 pickup utódja is, és mindkettő piacra kerül még 2018 vége előtt.