Kiderült, mit tud az új Škoda, a Karoq

2017.04.29. 06:54

Néhány napja még csak kémfotókat láthattunk az új Škoda szabadidő-autóról, most viszont már gyári képeken nézhetjük meg az álcázott prototípusokat. Ez ugyan nem jelent nagy eltérést, de a hivatalos adatokat is a képek mellé tették, és azt is megerősítették, hogy Karoq lesz az autó neve.

Az újdonság valamivel nagyobb, mint a Yeti: a hossza 4,38 méter, a szélessége 1,84 méter, a magassága 1,6 méter, a tengelytávja pedig a 2,63 illetve 2,638 méter lesz, kiviteltől függően. A méretek alapján kifejezetten a Nissan Qashqai ellenfelének szánják a Karoq-ot – tulajdonképp még a lehetetlen elnevezés is erre enged következtetni. A Škoda az adatok alapján valamivel nagyobb csomagteret kínál a japán konkurensénél: alaphelyzetben 521, lehajtott hátsó üléssorral 1630 liternyi térbe lehet majd pakolni. Aki est keveselné, rendelheti majd az autót a Varioflex hátsó üléssorral, amely hosszában eltolható, így a csomagtér-méret 479 és 588 liter közt változtatható.

A számok alapján egyébként adja magát a feltételezés, hogy az új Škoda nem más, mint a Seat Ateca minimálisan átöltöztetve, hisz a cseh újdonságnak mindene pont akkora, mint a spanyol modellnek. Vannak persze eltérések, de az orr-részen, illetve a harmadik oldalablak formáján kívül nagy eltérést nehéz felfedezni a két modell között. Műszaki szempontból is csak egy ilyen várható: a VW csoport új, 1,5 literes benzines turbómotorja. Ez az Ateca bemutatójára még nem készült el, így azt még az 1,4 literessel mutatták be. A motorválaszték teljesítménye 115 és 190 lóerő között lesz.

A Seat rokonság egyébként cseppet sem meglepő, hisz már az Ateca is a Škoda egyik gyárában készül, egy gyártósoron a hosszabb, de műszakilag szintén közeli rokon Kodiaq-kal. Csodálkoznánk rajta, ha később nem mutatnának be egy negyedik modellt, egy Kodiaq méretű, de Seat feliratos SUV-t.