Ötletet lopott a BMW, a Honda és a Toyota?

2017.05.02. 15:18

Az ügy furcsa: nem egy konkurens vállalkozás szabadalmának megsértése a vád, hanem egy kifejezetten szabadalom-birtoklásból élő cég, az Intelectual Ventures II kezdeményezte az vizsgálatot huszonöt nagyvállalat ellen az Egyesült Államok nemzetközi kereskedelmi bizottságánál.

camrybay

Ráadásul valamiféle technológiai szabadalomról van szó, amely egyes fröccsöntött műanyag elemek előállítási eljárására vonatkozik. A jogokat birtokló cég szerint például az aktuális BMW 228i-ben, Toyota Camryban és Honda Accordban is megtalálták a kérdéses gyártási módszer nyomait, de több beszállító, így az Aisin Seiki és a Denso is megsértette a szabadalmat. Vízpumpák, kormányszervók és a motor más alkatrészei érintettek elsősorban.

Egyelőre az ügyben eljáró bizottság vizsgálja a vádakat: erre mintegy 45 nap áll rendelkezésre. Ám ha kiderül, hogy a listában szereplő cégek tényleg szabadalmat sértettek, az komoly érvágás lehet a számukra, hisz minden ilyen alkatrész után kártérítést követelhet tőlük a jogtulajdonos. Valószínűbbnek tűnik azonban, hogy az Intellectual Ventures II megegyezésre törekszik majd: úgy gyorsabban néhány tízmillió dollárhoz, ami a gyártóknak még mindig aprópénz, és nem kell hosszas, drága pereskedésbe bonyolódni.