Ez tényleg rendszámot kaphat

2017.05.03. 14:46

A Listerről rég nem hallottunk. Bő tíz éve, hogy eltűnt a versenypályákról a félelmetes Storm, hatalmas, V12-es motorjával – akinek kimaradt volna, itt megnézheti, miről is volt szó – de most megmutatták, min dolgoztak az elmúlt években.

A Knobbly aligha nevezhető újdonságnak, hisz ez a Jaguar motoros kétüléses tette híressé a Lister nevet 1958-ban. Ám az apró brit sportkocsigyártó, amely túlélte a válság szűkös éveit, ismét gyártja ezt a klasszikus formájú sportkocsit. A Knobbly – azaz bütykös, az autóra ránézve az is érthető, miért kapta ezt a nevet – meglehetősen spártai: mivel semmilyen kényelmi berendezést nem tartalmaz, üresen csupán 787 kilogrammot nyom, és egy hathengeres soros Jaguar motor hajtja.

Az olcsóbb változatba 4,2 literes utcai XK motor kerül, ezzel menetkészen 225 ezer font, azaz kb. 83 millió forint az ára. Az erősebb kivitelbe 3,8 literes, szárazkarteres olajozású, 330 lóerős motort építenek, ezzel 4,3 másodperc alatt érheti el a 96 km/h-t, a végsebessége pedig 291 km/h. Ezt egy kicsit még drágábban mérik, 295 ezer fontba, azaz 109 millió forintba kerül egy-egy példány.

Valószínűleg annak sem lesz egyszerű hozzájutni egy ilyen autóhoz, akinek egyébként lenne rá pénze: úgy tudjuk, a négy éve beígért tíz példány mindegyikének van már gazdája, és nekik is várniuk kell még. Az első példányok 2018 júniusában érkeznek. Lényegesebb, hogy a Lister igazgatója, Lawrence Whittaker azt mondja, az újjászületett Knobbly után további utcai modellek jönnek, amelyek talán kevésbé lesznek elérhetetlenek.