Új Dacia Duster rivális érkezik

2017.05.05. 12:03

A Kínában még ZS néven bemutatott modell Európa kedvéért új nevet kap. Maradt a kétbetűs típuskód, de mivel a ZS-t korábban már viselte egy típus, konkrétan a Honda Civic alapú Rover 45 MG változata, kerestek két betűt, amely így együtt még nem fordult elő MG modellek típusjelzéseként.

Az autó formáját tekintve leginkább egy kicsit ügyetlen Mazda-utánérzésnek tűnik. Az orr-rész és a karosszérián kialakított élek egyértelműen azt mutatják, hogy a tervezők sokat nézegették a japán gyártó modelljeit, de az arányaikban apró kerekek és túl nagy, töretlen felületek az autó oldalán agyoncsapják az összhatást.

Úgy tűnik, kezdetben kétféle benzinmotorral lesz kapható a típus, egy 1,5 literes, 120 lovas szívó négyhengeressel, illetve egy ezres turbós, 125 lóerős háromhengeressel. A műszaki tartalom egyébként meglepően korszerűnek hat, és a brit Autocar tesztje szerint a kínaiak minőségérzetben, anyaghasználatban is kezdik utolérni a konkurenseket. Az új MG igazi ütőkártyája azonban az ára lehet, legalábbis tőlünk nyugatabbra: az angol alapára mintegy 25%-kal alacsonyabb a Nissan Juke-énál. Így könnyen szerezhet új híveket magának a szigetországban.

Európa többi részén valószínűleg csak 2019-ben vezetik be újra az MG márkát, de az XS akkor még bőven a kínálat fontos darabjai közé tartozik majd. Ha minden igaz, hamarosan érkezik egy másik szabadidő-autó is, egy nagyobb méretű, amely a Nissan X-Trail közvetlen riválisa lehet, így – a jelenleg már kapható GS-sel együtt – három szabadidő-autó szerepel majd az MG kínálatában, mire a márka megérkezik hozzánk.