Biztosan veszteséges marad az Opel idén

2017.05.10. 13:40

Nem meglepő Carlos Tavares bejelentése: nem véletlen, hogy a General Motors megszabadult európai részlegétől. És úgy tűnik, rövid távon az új tulajdonos, a PSA Peugeot-Citroën sem tud fordítani az Opel pénzügyi helyzetén.

opel rain

„Számos pozitív változás történt az Opelnél már a General Motors vezetése alatt is.” - mondta Tavares a PSA éves közgyűlésén a tulajdonosok képviselőinek, de hozzátette, a veszteség valóságos, és valószínűleg az marad az idén is. Azt persze senki nem várta, hogy varázsütésre nyereséget kezd hozni az Opel, de Tavares szavai azt jelzik, hogy alsó hangon a tavalyi, 236 millió eurós veszteséghez hasonló nagyságrendű deficitre kell számítani az idén.

A PSA elsődleges problémája az Opellel az, hogy figyelembe kell vennie a korábbi vezetés által megkötött szerződéseket, azaz éveken át sem komolyabb elbocsátásokra, sem gyárbezárásokra nem keríthetnek sort. Rövid távon pedig a közös fejlesztések és a közös gyártás sem hozhat költségcsökkenést: akár hat-hét évbe is beletelhet, mire összefésülik a két gyártó műszaki megoldásait, kiküszöbölik az egymással egyenértékű megoldásokat a kínálatból, és ezzel jelentős megtakarítást érhetnek el.

Az Opel 1999 óta nem termelt nyereséget, és az azóta eltelt években durván 20 milliárd dollárt veszített rajta a General Motors. A PSA szerencséje az, hogy saját nyeresége valószínűleg jócskán meghaladja majd a német leányvállalattól várható veszteséget.