A Ford megmutatja, milyen drogosan vezetni

2017.05.13. 06:25

Ingyenes vezetéstechnikai tréninget szervez a Ford. A fiatalok és a friss jogosítvánnyal rendelkezők az elsődleges célcsoport.

Évente körülbelül 70 ezer új B kategóriás jogosítványt állítanak ki Magyarországon és nagyságrendileg 200 ezerre tehető a kezdő, vagyis 1-3 éves vezetői engedéllyel rendelkezők száma. Ráadásul a statisztikák szerint az európai  fiatalok körében még mindig a közlekedési balesetek számítanak a vezető haláloknak, sőt, a balesetek 14%-t ők is okozzák. Nekik – leszámítva egy alapvetően tapasztalt vezetőknek hirdetett állami képzést –  egészen a közelmúltig csak a fizetős vezetéstechnikai tréningek jutottak, de ez most változni látszik.

A Ford úgy döntött, Magyarországra is elhozza Driving Skills for Life nevű vezetéstechnikai programját, amelyet itthon az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság is támogat. A program már 40 országban sikeresen működik, és eddig több, mint 1 millió fiatal vett részt a képzéseken. DSFL kifejezetten 18-24 éves korosztály számára szól, így a képzések során különleges szemüvegekkel, VR eszközökkel és mellényekkel igyekeznek majd szimulálni az alkoholos, másnapos vagy drogos állapotban vezetés veszélyeit.

A Ford kutatása szerint a 18-24 éves korcsoportba tartozó autóvezetők 13 százaléka ül kocsiba egy-egy buli után, és 43 százaléka SMS-ezik, 36 százalékuk telefonál, 11 százalékuk néz mobilon videókat vagy szelfizik vezetés közben. Kemény számok, ezért a programon résztvevők számára a vezetés közbeni mobilnyomkodás veszélyeire is felhívják a figyelmet.

Természetesen olyan alapvető készségek fejlesztésére is jut majd idő, amelyekre a jogosítványszerzés során nem jut lehetőség. Ilyen például a vészfékezés vagy a helyes üléspozíció beállítása. A fél napos program során a tanulók megtapasztalhatják, milyen extrém időjárási körülmények között vagy túlkormányozott állapotban vezetni az autót. Felmerülhet a kérdés, hogy utóbbit Ford GT-kkel vagy Mustangokkal tervezik-e bemutatni, de a tájékoztatón elmondták, hogy a programon Ford Fiestákat állítanak majd csatasorba, a túlkormányozottsági feladatnál pedig műanyag borítást tesznek a hátsó kerekekre. 

A Driving Skills for Life-ot az elmondottak alapján egy roadshow-szerűségnek tervezik, amelynek első (egyelőre ismeretlen helyszínű) hazai állomása szeptemberben lesz. Az ingyenes vezetéstechnikai programba idén összesen 320 vezetőt várnak. Jelentkezni a www.drivingskillsforlife.hu oldalon lehet.