Mennyit fizetnél egy önvezető autóért?

2017.05.14. 07:54

Az önvezető autózás számos kérdést vet fel: nem tisztázott még a jogi háttér, a felelősségvállalás témaköre, és a technikai megvalósítással kapcsolatban is vannak még kérdőjelek. Az egyik leglényegesebbről viszont viszonylag kevés szó esik: egyáltalán mennyire nyitottak a potenciális vevők?

waymo-autonomous-chrysler-pacifica-hybrid

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb kutatóegyeteme, a Cornell éppen ezt a kérdést kezdte vizsgálni, illetve azt, hogy az emberek mennyit lennének hajlandók fizetni az autonóm járművekért. Nem rendezték le egy direkt kérdéssel a dolgot, a kutatásba bevont 1260 alanynak az autózással, a felszereltséggel és az automatizált közlekedéssel kapcsolatban is válaszolgatnia kellett.

Végeredményként azt kapták, hogy a megkérdezettek átlagosan 4900 dolláros (1,4 millió forintos) felárat vállalnának be az autonóm funkciókért cserébe. Hogy ez sok vagy kevés, nyilván viszonyítás kérdése, érdekes lenne például megnézni, hogy itthon mit tartanak elfogadhatónak az autósok.

Mekkora felár fér bele az önvezetésért cserébe?

 • 783
  Ha fizetnek, sem bíznám magam az autóra
 • 403
  Egymilliót is fizetnék
 • 351
  Félmillióig oké
 • 155
  Maximum 200 ezer
 • 126
  Mindegy mennyi, csak ne nekem kelljen vezetni

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.