Hozzánk is eljöhet a Nissan új hibridje

2017.05.15. 17:47

A Nissan a Note-hoz kezdte kínálni új hibrid rendszerét tavaly novemberben, és a gyártót is meglepte a siker. Januárban már többet adtak el az e-Power rendszerrel felszerelt Note-ból, mint ahány Toyota Prius fogyott. Ezt látva a Nissannál azt fontolgatják, hogy Japánon kívül is elkezdik kínálni ezt a megoldást.

Az e-Power működési elve a Chevrolet Volt-éhoz hasonlít: az 1,2 literes, háromhengeres benzinmotor csak a generátor meghajtására szolgál, amely tölti a Li-ion akkumulátort. A hajtás teljes egészében az akkuról táplált villanymotor feladata. Nagy különbség viszont, hogy az e-Power nem teszi lehetővé az akkumulátor külső forrásból való feltöltését: az elektromos rendszer feladata itt az, hogy lehetővé tegye, hogy a benzinmotor mindig a legjobb hatásfokkal működhessen.

A megoldás jól működik, állítólag 32,7 km/l-es fogyasztást sikerült elérni vele, ami átszámítva 3,06 litert jelent 100 kilométerre. Ezzel elvileg jobb, mint a legtöbb dízel, bár arról, hogy milyen dinamika mellett fogyaszt ilyen keveset, egyelőre nincsenek pontos információink.

„Olyan technológia ez, amelynek nyilvánvalóan Japánon kívül is lenne helye, minden fontos piacon. Az e-Power lehetővé tenné, hogy hatékonyabbak legyünk az autók villamosításában.” - mondta Daniele Schillaci a Nissan marketingért felelős alelnöke, és ez pont úgy hangzik, mint egy ígéret.