Mégis jöhet egy kisebb Volvo?

2017.05.16. 11:09

Korábban azt hallottuk, hogy a Volvo nem tervez a negyvenes sorozatnál kisebb autót gyártani, a napokban valahogy mégis szóba került egy kisebb típus bemutatásának lehetősége. Az XC20 olyan piacon arathatna, ahol egyelőre nincs sok komolyabb ellenfele, egyedül az Audi Q2 jelenthetne rá veszélyt. Ám még nem tudjuk, hogy mikorra készülhet el, ha ugyan belefognak a fejlesztésébe.

3

A Volvo fejlesztési igazgatója, Henrik Green említette meg egy kisebb modell kifejlesztésének lehetőségét. „Nem okozna problémát az XC20-as elkészítése. A CMA padlólemez szabható kisebbre.” - mondta, arra az új platformra utalva, amelyre a hamarosan bemutatkozó XC40, illetve a korábban már leleplezett Lynk & Co 01 épül. A rövidítés jelentése kompakt moduláris architektúra, ami maga is arra utal, hogy a Volvo és a Geely vegyesvállalata által fejlesztett padlólemez könnyen igazítható különféle méretű, kisebb járművek igényeihez.

Az Audi Q2 vetélytársának elkészítése nem jelenti azt, hogy különösen apró autót kellene készítenie a Volvónak. A német modell közel 4,2 méter hosszú, azaz valahol a kompakt- és a kisautó-kategória határán van – nem kizárt, hogy egy ehhez hasonló méretű modellel a Volvo sem járna rosszul. Egyelőre azonban két másik újdonság, az XC40 és az S40 néven emlegetett szedán bemutatására koncentrálnak – a következő években biztosan ez a két, CMA alapú típus szolgál majd belépőmodellként.