Lamborghininek is elmenne a svájci szuperautó

2017.05.18. 06:11

Korábban már hallottunk az Elextra autójáról, de most valamivel részletesebb képeken is megfigyelhetjük, hogy mit épített a svájci cég.

Nem győzik hangsúlyozni, hogy ez az autó akár a Tesla Model S-t is lenyomja gyorsulásban: akár 2,3 másodpercen belül is elérheti a 100 km/h-s sebességet, ami egy tizeddel jobb a Model S P100D eredményénél (mondjuk erre még nincs bizonyíték). Emellett a végsebessége 250 km/h, ami a jelenlegi villanyautó-mezőnyben szintén kimagasló. Ehhez egy kétmotoros, összesen 680 lóerős hajtásrendszert fejlesztettek ki, amely könnyű, karbonszálas karosszériába kerül.

A villanymotorok kis mérete miatt a középmotoros arányú autóba négy ülés kerülhetett, így a hangtalan, fékevesztett száguldásból akár közösségi élmény is lehet. A gép további elképesztő képessége, hogy állítólag akár 600 kilométert is elmegy egy töltéssel, bár azt nem tudni, hogy az akkumulátor-csomagot, amely az adatok alapján jókora méretű lehet, mennyi idő alatt lehet újratölteni.

Érdekes látni, hogy a egy olyan országban születik efféle szuperautó, ahol konkrétan meg van tiltva minden olyan autóverseny, ahol egynél több autó van egyszerre a pályán. Bár az Elextra sem lesz tisztán svájci: a gyártás állítólag Stuttgartban folyik majd, és a léptéke sem veszélyes a Teslára. Összesen száz példányt terveznek összerakni. Az ár egyelőre nem ismert, de a műszaki megoldások és a szérianagyság alapján az az érzésünk, akár hét számjegyű összeget is elkérhetnek egy-egy példányért, persze euróban.