Két tűz között a Fiat-Chrysler

2017.05.19. 06:06

A Fiat-Chrysler dízelekkel kapcsolatban eddig már többször is hallani lehetett, hogy talán nem is felelnek meg az előírásoknak, de erre eddig nem találtak bizonyítékot. Viszont most egyszerre két fronton védekezhet a gyártó.

Európában egyelőre az olasz kormánnyal szemben várhatók jogi lépések annak érdekében, hogy kiderüljön, a Fiat motorok vajon tényleg megfelelnek-e minden hatályos környezetvédelmi normának, vagy sem. Korábban ugyanis a Fiat volt az egyetlen, amely a kérdés tisztázásában nem működött együtt a német közlekedési hatósággal, a KBA-val, és ezt azzal indokolták, hogy Olaszországban minden engedélyt beszereztek, így a motorjaik legálisak. Innen indult az ügy, amely most ott tart, hogy az EU hivatalosan is felkérte az olasz kormányt, hogy válaszoljon azokra a felvetésekre, amelyek szerint a Fiat dízeleiben talán a VW-éhez hasonló, a károsanyag-kibocsátási mérések meghamisítására szolgáló szoftver dolgozhat. Ezek után az olasz kormánynak két hónapja van válaszolni, azaz a politikusok még biztosan elhuzakodnak a témán egy darabig, de úgy tűnik, előbb-utóbb eljut odáig az ügy, hogy valamiképp igazolnia kell az olaszoknak a Fiat motorok előírásszerű működését.

Ezzel párhuzamosan nagyon hasonló ügy kezd kibontakozni az Egyesült Államokban is, ahol az FCA szintén forgalmaz dízelmotorokat, elsősorban a Jeep és RAM márkák egyes típusaiban. Itt az egyesült államok igazságügy-minisztériuma mehet bíróságra. Az autógyártó ugyanis nem tudta tisztázni a hivatalos vizsgálatok során, hogy pontosan hogyan működik egyes dízelmotorjaik vezérlése. Az FCA szerint nincs olyan szoftverük, amely kifejezetten a károsanyag-kibocsátási tesztek megtévesztésére szolgál, de valamilyen szabálytalanság mégis lehet, mert már készítettek egy javított szoftvert, amelyet a 2014 és 2016 között gyártott motorokon is alkalmaznának, ha megkapnák az engedélyt a szövetségi környezetvédelmi ügynökségtől.

Úgy tudjuk, míg Európában elsősorban a Fiat 1,6 literes turbódízel motorjai keveredtek gyanúba, Észak-Amerikában a Jeep Grand Cherokeebe épített V6-os VM Motori dízelmotorok kapcsán vádolják a vállalatot.