Trükköztek a vámmal, bukták a GT-R-t

2017.05.20. 14:25

Az amerikai All JDM Motors elsősorban japán autók alkatrészeinek importjával foglalkozik. Komoly specialistának számítanak, de úgy tűnik, náluk is becsúszik néha egy-két simlisebb ügylet. Most egy 1996-os Nissan Skyline GT-R-t buktak emiatt.

Történt ugyanis, hogy a buborékfóliával borított R33-ast más alkatrészekkel közös konténerben szállították az USA-ba. A vámosok azonban egy véletlenszerű ellenőrzés során kiszúrták azt. Önmagában az autó bevitelével nem is lett volna komolyabb probléma, csakhogy a papírokon használt, működésképtelen autóként tüntették fel. Az akkumulátor feltöltése után viszont könnyen indult, így kibukott a turpisság.

Így ugyanis mindössze 810 dolláros (bő 220 ezer forintos) értéket vallottak be, miközben a hibátlanul működő GT-R több mint 50 ezret (közel 14 millió forintot) ér. Megfeledkeztek továbbá egy 180SX orr-részének bevallásáról és 56 használt váltóról is, így összességében 107 ezer dollárt (30 millió forintot) sumákoltak el.

Annyit azért hozzá kell tenni, hogy bár az R33-as Skyline importja önmagában nem ütközik szabályokba, de azt forgalomba helyezni és közúton használni az érvényben lévő szabályok értelmében nem szabad az USA-ban. A behozott autóknak ugyanis szigorú előírásoknak kell megfelelniük, ami alól csak a 25 évnél idősebb gépek mentesülnek. Ez azt jelenti, hogy az 1989-től gyártott R32-esek már éppen átlépnek ezen a határon, de az R33-asokra még várniuk kell az amerikai rajongóknak.