Jön az öt perc alatt tölthető villanyautók kora?

2017.05.21. 16:59

Talán csak egy újabb önjelölt villanyautó-megváltó, talán tényleg a StoreDotnál van a gyors akkumulátor-töltés kulcsa. Telefontöltéssel már mutattak figyelemre méltót, jöhet az autósok megváltása.

btrb.png

A villanyautózás Achillesz-sarka a műfaj bölcsője óta az energiatárolás. Az akkumulátor-technológia hiányosságaiból fakad, hogy a villanyautók sok szempontból nem tudnak versenyképesek lenni a hagyományos belső égésű hajtással szemben. Sokáig ilyen problémának tűnt a hatótávolság, azonban azt, mintha kezdené elhagyni a villanyautózás – legalábbis a Teslának már megy a valós 300-400 kilométeres hatótáv, és egyre többen ígérik ugyanezt következő generációs villanyautójukra.

Az akkumulátor-technológia másik nagy problémája a töltési idő. Az akkumulátort próbáló gyorstöltésekkel ugyan 30-40 perc alatt egész komoly hatótávokat össze lehet töltögetni, ez még mindig kompromisszum. Erre lehet megoldás egy izraeli cég, a StoreDot találmánya. A fejlesztők két éve álltak elő egy bemutatóval, ahol sikerült öt perc alatt feltölteniük egy lemerült telefont. Ezt a találmányt jövőre küldik sorozatgyártásba, és e hír apropóján megemlítették, hogy már megvan a hasonlóan gyorsan tölthető akkumulátoruk autók számára is.

A lényegi részleteket a cég persze titokban tartja, annyit árultak el a technológiáról, hogy a lítium-ionos akkumulátoroknál bevett grafitot ők nem használják, nanoméretű anyagokkal dolgoznak réteges felépítésben, amivel sikerült extrémgyors töltés-állóvá tenni az akksikat. Az eredmény pedig, hogy egy átlagosan 500 kilométer hatótávra elég akkumulátorcsomagot öt perc alatt feltöltenek. Nagy ígéret, hát még a bevezetés dátuma: a StoreDot azt mondja, 2020 kerül sorozatgyártásba az autósoknak való találmányuk.