Akkumulátor-gyárat létesít a Mercedes

2017.05.22. 15:43

Elektromos autók számára szerelnek össze akkumulátor-csomagokat a Daimler legújabb németországi üzemében, amelynek ma tették le az alapkövét. Az autógyártó félmilliárd eurót költ a vadiúj üzem létrehozására, amely egyelőre saját elektromos autói számára termel majd.

Az EQ tanulmány szériaváltozata számára már az új üzemben készülhetnek az akkumulátorok
Az EQ tanulmány szériaváltozata számára már az új üzemben készülhetnek az akkumulátorok

A Daimler tervei szerint az új üzem nem csak a Mercedes és Smart villanyautóit látja majd el akkumulátorokkal, de konnektoros hibrid modellek, illetve 48 voltos hibrid rendszerek számára is itt állítják majd elő a Li-ion cellacsomagokat. Így már a kezdetektől leköthetik a kapacitás nagy részét. A Mercedes egyébként korábban azt ígérte, hogy 2022-ig legalább tíz elektromos személyautót mutat be, az elsők ezek közül 2019-re várhatók, nem sokkal az után, hogy az új gyár termelni kezd.

Optimista elemzések szerint a világ Li-ion akkumulátor-termelése már 2021-re több mint a kétszeresére növekedhet, a jelenlegi 103-ról 278 GWh-ra, ami mintegy 43%-kal csökkentheti az akkumulátorok árát. Az persze még kérdéses, hogy a folyamat épp így zajlik majd. A probléma az, hogy a világ autógyártói egyszerre váltanak az új technológiára, amely még a gyártási kapacitás nagy arányú bővítésével együtt is hiány-helyzetet idézhet elő. És akkor nem hogy csökkennek, még nőhetnek is az árak. Márpedig a villanyautók terjedésének legnagyobb gátja épp ez: jelenleg az autó árának akár a háromnegyedét is adhatja az akkumulátorcsomag.

A derűlátó forgatókönyvek szerint 2030-ra jöhet el az a pillanat, hogy a villanyautók árban is versenyképesek lehetnek a hagyományos benzin- és dízelmotoros autókkal, de addig még számos hasonló üzemnek kell felépülnie.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.