Leváltották a Ford vezérét

2017.05.22. 16:58

A lépés már csak azért is meglepetés, mert Mark Fields számos vezető pozícióban segítette a Fordot az elmúlt évtizedekben, és úgy tűnt, a háttérből irányító Ford család bizalmát élvezi.

A Ford részvények Fields 2014 júniusi vezérigazgatói kinevezése óta mintegy 37%-ot estek. A nagy sokkot az jelentette, amikor a Ford piaci értéke a Tesláé alá esett. Az idén már hallani lehetett, hogy Fieldsen nagy a nyomás, de az eltávolítására senki nem számított. Bill Ford azonban egyértelművé tette, hogy a tulajdonosok miért döntöttek az eltávolítása mellett: találtak valakit, akitől többet remélnek. James Hackett, az új vezérigazgató, aki eddig a Ford önvezető autó-programját vezette, korábban már kivezetett egy céget a bajból: a Steelcase Inc. nevű irodabútor-gyár az irányítása alatt újult meg sikeresen.

„Át szeretnénk alakítani a Fordot a jövő számára. Jim Hackett a megfelelő vezérigazgató erre a feladatra ebben a változásokkal teli időszakban.” - mondta Bill Ford. A vezérigazgató-váltással együtt több más pozícióban is változás történik. Jim Farley, aki eddig a Ford of Europe élén állt, globális marketing- és sales-igazgató lesz, illetve hozzá tartozik majd a Lincoln márka fejlesztése is. Joe Hinrichs, az amerikai részleg vezetője felel majd a termékfejlesztésért, gyártásért és beszerzésért, Marcy Klevorn informatikai alelnök pedig Hackett korábbi feladatait veszi át a Ford Smart Mobility élén.

A szinte teljes menedzsment-váltás nyilván stratégiaváltást is jelent majd, bár azt egyelőre nem tudni, hogy a Ford milyen irányba indul tovább. Azon a tényen viszont biztosan változtatnia kell az új vezetésnek, hogy a Teslát 51, a Fordot viszont csak 43 milliárd dollárra értékeli a piac, legalábbis a részvényárfolyamok alapján. Ez akkor sem áll jól, ha maga Elon Musk is túlzásnak tartja, hogy veszteséges cégét így felfújták a befektetői várakozások.