A GM-nél robban a következő dízelbotrány?

2017.05.26. 18:43

Hatliteres dízel V8-nál robban a következő emissziós botrány? A General Motors is a jogászok célkeresztjébe került az Egyesült Államokban a Volkswagen dízelbotrányának tanulságai alapján.

GMC Sierra
GMC Sierra

Egy detroiti bíróságon gyűjtőkeresetet nyújtottak be a General Motors ellen 705 ezer dízelautó tulajdonosa képviseletében a motor emissziós értékei manipulálásának vádjával. A kereset szerint a General Motors Duramax V8-as dízelmotorral szerelt nehéz pick-up modelljei, a Chevrolet Silverado és a GMC Sierra 2011-től 2016-ig terjedő modelléveinél a motorvezérlés szoftvere úgynevezett "Defeat Device" funkcióval rendelkezik, ami szükség esetén megváltoztatja a nitrogén-oxid-kibocsátási értékeket. A GM ellen indított per a motorok elektronikus vezérlését szállító Bosch-t is bűnrészesként említi.

2011-Chevy-Silverado-HD-Image-e01

A GM közleményében alaptalannak nevezte az ellene felhozott vádakat és bejelentette, minden tőle telhetőt meg fog tenni igaza védelme érdekében. "A Duramax Diesel Chevrolet Silverado és GMC Sierra modellek minden tekintetben megfelelnek az EPA környezetvédelmi hivatal és a CARB (California Air Resources Board) előírásainak" - hangoztatja az autógyártó.