Olcsóbb lesz a villanyautó, mint a benzines?

2017.05.27. 15:17

Még évekig hátrányban lehetnek a villanyautók a hagyományos hajtásúakkal szemben. Ez derül ki legalábbis a Bloomberg legfrissebb jelentéséből. A jövőképről Wolfgang Schäfert, a Continental gazdasági igazgatóját kérdezték. Szerinte 2025-ben billenhet át a mérleg nyelve.

k0416charge2jpg-198b153104ffa96f

Schäfer szerint az akkumulátorok előállítási költsége, a hatótáv és a hosszú töltési idők jelentik a legkritikusabb gyenge pontokat – egyszóval a fennálló problémák mindegyike az akkumulátor csomagoknál keresendő. A szakember úgy véli, ezek miatt egyelőre nem lesz igazi áttörés, de a következő évtized közepén megfordulhat a trend.

Hozzátette: a beszállítóknak – így a Continentalnak is – hosszú távon nagyon vonzó a villanyautó-ipar. Egyrészt így továbbra is a legnagyobb autógyártókkal dolgozhatnak együtt, másrészt pedig nagyobb bevételre tehetnek szert. Azt mondja, míg jelenleg 750 euró értékű csomagokat szállítanak egy-egy autóhoz, addig a villanyos hajtásláncoknál ez az összeg háromezer euróra rúghat. Igaz, nem konkretizálta, hogy ezek a számok pontosan mire vonatkoznak.

Ahogyan Schäfer fogalmazott, partnereik számos elektromos hajtású modellen dolgoznak, az igazi tűzijáték 2019-ben és 2020-ban várható.