Őrület: három és fél milliárd egy új autóért

2017.05.29. 17:30

Sweptail. Így hívják ezt az igazán furcsa Rolls-Royce kupét, amelyből ez az egy készül, és az újsághírek szerint 10 millió fontot – olyan 3,5 milliárd forint – kértek érte a megrendelőtől. Ez már tényleg megindokolhatatlan összeg, durván a négyszerese a ma kapható legdrágább limitált példányszámú sportautók új árának.

Az autó felismerhetően a Phantom kupé változatán alapul, de nyújtott farrészt terveztek rá, az orrát pedig egy feltűnő krómkeret és két kerek fényszóró teszi jellegzetessé. Az esztétikai értékén nyilván hosszasan lehetne vitatkozni, de itt nyilván az volt az egyetlen szempont, hogy a névtelen megrendelő – aki állítólag komoly gyűjtője a különleges, egyedi tárgyaknak, és nyilván nem számít neki, hogy milyen áron szerzi be ezeket – ízlésének maximálisan megfeleljen. Munka mindenesetre van mögötte bőven: 2013-ban indult a fejlesztés, azaz négy éve reszeli a konstrukciót a Rolls-Royce fejlesztőcsapata, egyetlen ember kedvéért.

Az egyedi autószabászatok műfaja alapvetően azért a múlté – az 1920-as és '30-as években sokkal több efféle műalkotás született, mint manapság – és leggyakrabban az igazán gazdagok is megelégszenek egy igényesebb szériagyártmánnyal, amilyen egy Rolls-Royce, Bentley, Maybach-Mercedes, Aston Martin vagy a dekadencia és pazarlás abszolút jelképe, a Bugatti. Ám még mindig van az a pénz, amiért szabathatunk magunknak autót, ha ez olyan összeg is, amelyről a legtöbb földlakó azt sem feltételezi, hogy létezik.