Elon Musk otthagyta Donald Trumpot

2017.06.01. 22:41

Ahogy ígérte, meglépte: Elon Musk otthagyja Donald Trump amerikai elnök tanácsadói testületét. A Tesla – és még több más techcég – vezére ezt rögtön azután posztolta Twitterére, hogy Trump bejelentette: az USA kilép a párizsi klímaegyezményből.

vere.png
Elhagyom az elnöki tanácsadói testületet. A klímaváltozás valós. Párizs (az egyezmény) elhagyása nem jó sem Amerikának, se a világnak - írja Musk a Twitteren.

A csütörtök szomorú híre, hogy az eddig hangosan klímaváltozás-szkeptikus Trump kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. A globális felmelegedés elleni küzdelem nagy sikere volt a két éve elfogadott egyezmény, melyből eddig csupán két ENSZ-tagország húzta ki magát: Szíria és Nicaragua. Az egyezmény megfogalmazott célja az volt, hogy a kötelezettséget vállaló 195 ország a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartsa az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytassa arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. Mint Kína után a világ második legnagyobb széndioxid-kibocsátójának, az USA-nak kulcsfontosságú szerepe lett volna az egyezmény sikerében. Ezt rúgta most fel Trump, és emiatt rágott be rá a Tesla-vezér.

Balra Musk, középen Trump
Balra Musk, középen Trump

Trump és Musk között sosem volt nagy az egyetértés, de Musk elfogadta az elnök felkérését, és ezidáig aktívan részt vett annak tanácsadói testületében. Sokan nem értették miért dolgozik a klímaváltozást többször hoaxnak nevező Trumpnak a klímaváltozás elleni küzdelem legnagyobb celebje, de Musk eddig azzal hárított: így legalább lát rá esélyt, hogy jó irányba terelheti az elnök politikáját. Ez a munkakapcsolat máig tartott, Musk tömör Twitter-üzenetben köszönt el a tanácsadói tisztségtől.