Robot veszi el az önvezető autó munkáját?

2017.06.01. 19:56

Érdekes meccs van kialakulóban az autós parkolások terén, amihez sok közünk már nem lesz: a műfaj jövőjében az automata parkoló funkció meccsel az automata robottal. Párizs óriási repterén jelenleg utóbbi áll jobban.

A párizsi Charles De Gaulle reptér egyik parkolójában saját parkolóinas jár mindenkinek. Stannek hívják, és a hátán viszi az autódat a lerakatba – pontosabban bekúszik alá és karjaival megemeli az abroncsainál. A Stanley Robotics robotikával foglalkozó cég fejlesztése a fenti videóban bemutatott rendszer, melynek lelke Stan, a parkolórobot és persze a logisztika. A rendszer működése egyszerű: leparkolsz, a gépek elviszik az autódat, kapsz egy azonosítót, így amikor visszatérsz, csak azt kell leadnod, és az automata rendszer már hozza is vissza az autót.

F4Uarvv4.gif

Stan a valóságban sokkal lassabb, a videó nagy részén felgyorsítva látható, de ez a hatékonyságán nem sokat ront. Ha valaki nem értené, mire ez az egész: helykihasználás. Azzal, hogy nem kell helyet hagyni ajtónyitogatásra, átlag 4-5 autónként egy egész helyét meg lehet spórolni. A videóban csak animációként mutatott tömbösített parkolással pedig elképesztő magasságokba lehet emelni a helykihasználást. Egy reptér esetén minden négyzetméter ára arany, de nem véletlen, hogy – ugyan más elven működő – automata parkolók sok nagyvárosban működnek. Az Akácfa utcában például évek óta van egy ilyen: (0:20-tól indul a lényeg)