Slágergyanús az új Kia

2017.06.07. 14:33

A Hyundai csoport modellfejlesztési gyakorlatát ismerve nem nagy meglepetés, hogy a hamarosan bemutatkozó Kona kap egy Kia testvérmodellt. A vázlatok alapján lehetséges, hogy ez utóbbi, amelynek a Stonic nevet adták, még csinosabb lesz, mint H betűs rokona.

Manapság aki csak él és mozog, különböző méretű szabadidő-autókat fejleszt, hisz ebben a kategóriában látszik a növekedés esélye. Ebben a műfajban a koreaiak elég erősek voltak eddig is, kivéve a kompakt kategóriát, ahol a Renault Captur és a Peugeot 2008 révén a franciák előzték be a konkurenciát. A Hyundai-Kia most pótolja a lemaradást: csaknem egyszerre érkezik a Kona, amelyről már láttunk gyári előzetest és elcsípett fotókat is, és a Stonic, amelyről most hallunk először.

A két autót stílusban láthatóan igyekeztek elválasztani egymástól – a Kia mintha sportosabb lenne, ugyanakkor stílusában valamivel konzervatívabb – de a műszaki alapjaik ugyanúgy közösek lesznek, mint a két márka kínálatának legnagyobb részéé. Valószínűleg ugyanazokat a motorokat találjuk bennük – ezres turbós háromhengeres és 1,4 literes szívó benzinest, illetve 1,6 literes dízelt – és valószínűleg a többi főegység is messzemenően azonos lesz, a külső és belső formatervet kivéve. Így készülhetnek egy gyártósoron, de eltérő közönséget célozhatnak meg.

Az új Kia valószínűleg ugyanúgy az év második felében érkezik, mint a Hyundai Kona, bár valószínű, hogy nem egyszerre mutatják be a két modellt, hogy legalább a közönség figyelmét ne osszák meg, ha már egymás konkurensei lesznek a piacon.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.