Csökkennek az eladások, rengeteg pénzt öl Kínába a PSA

2017.06.12. 07:59

Meredeken esnek az ázsiai eladások, félmilliárd eurós pénzpumpával tenné színesebbé helyi kínálatát és venné fel a versenyt a kínai konkurenciával a PSA.

ve

Nehéz napokat él a PSA Kínában. A francia konszern két közös vállalatot tart fenn az országban, mindkettőnél nagy visszaesés látszik mostanság. A nagyobb a Dongfeng Motorral közös vállalatuk 562 ezer autót gyártott tavaly, szemben a 2015-ös 688 ezerrel. A kisebb a Changannal közös vállalat. A 2013 óta termelő sencseni PSA-Changhan üzem évi 200 ezres gyártási kapacitással rendelkezik, de 2015-ben csupán 22 autó készült benne, tavaly pedig mindössze 15 ezer autó gördült le a szalagokról.

A kínai visszaesés egyik magyarázata, hogy a helyi márkák egyre komolyabb konkurenciát jelentenek. Árban és minőségben is, ráadásul minden kategóriában egyre keményebb a verseny az országban. A kapacitás kihasználatlanságát gyártásfejlesztési beruházással orvosolná a PSA. Cél a katasztrofális kihasználtsággal működő sencseni üzem termelésének fokozása. A PSA szóvivője elmondta, hogy a gyártásfejlesztő beruházás célja a termékpaletta bővítése kis-haszongépjármű és pick-up modellekkel, valamint a Changan saját modelljeivel.