Hivatalos vizsgálat indul a Porsche ellen

2017.06.12. 17:27

Ez a vizsgálat is Volkswagen eredetű dízelmotorokat érint: a Cayenne-be épített V6-os TDI motorokban sejtenek hasonló csalószoftvert, mint amilyet a Volkswagen motorjaiban már találtak.

porsche diesel

Korábban több lapban is megjelent, hogy a Porsche egyes dízel-autóiba is csalószoftveres motor kerülhetett. A Der Spiegel írása például mérési eredményekre hivatkozik, amelyeket a TÜV Nord végzett, és amelyek állítólag egy átlagos, Cayenne-méretű, dízelmotoros terepjáró nitrogén-oxid-kibocsátásánál jelentősen nagyobb, a határértéket túllépő emissziót mutatnak a Porsche terepjáró esetében. A mérést végző cég vezetője szerint ilyen eredményekkel a Cayenne típusvizsgát sem kaphatott volna. A Porsche szerint azonban a mérések a hibásak, mivel nem derül ki, hogy milyen körülmények közt végezték azokat.

A Német Közlekedési Minisztérium a német közlekedési felügyeletet, a KBA-t kérte fel, hogy folytasson vizsgálatot a Porsche dízelmotoros modelljei kapcsán, ami pontot tehet az ügy végére, így vagy úgy. Ha kiderül, hogy az Porschékbe épített V6-os dízelek nem felelnek meg a károsanyag-kibocsátási normáknak, esetleg hasonló módon verik át a méréseket, mint a VW kisebb dízelmotorjai, akkor valószínűleg a Porsche is hasonló visszahívást kell, hogy elrendeljen, mint a Volkswagen és az Audi korábban. Itt azonban jóval kevesebb, valószínűleg néhány ezer autó lehet érintett, szemben a Volkswagen esetével, ahol 11 millió autót hívnak vissza..