A jövő kereke, gumiabroncs és felni helyett

2017.06.15. 16:37

A Visionary Concept igazán érdekes ötleteket ötvöz egyetlen tárgyban, és megmutatja, hogy a francia gumigyártónál mit gondolnak a jövőről. Azt mondják például, hogy a nagy tapadású gumik napjai megszámláltattak, hisz az önvezető autókkal együtt kipusztul az élményautózás műfaja. És azt is, hogy gumi helyett könnyen lebomló anyagokból készülhetnek a kerekek, amelyeket igény szerint változtathatunk meg.

A tanulmány-kerék legizgalmasabb lehetősége, hogy utólag nyomtatható rá 3D printerrel olyan futófelület-mintázat, amilyenre épp szükség van. Kaphat utcára való sima mintázatot, vagy nagy bütyköket terepre, és a Michelinnél úgy képzelik, hogy a sofőr egy néhány perces művelet keretében futóztathatná át a kerekeket az autóján, akár naponta. A kerék szerkezete is érdekes: a tervezők azt mondják, a rácsszerkezetet a szerves növekedés mintái inspirálták. A korallhoz való hasonlóság így nem véletlen. Ez a szerkezet rugalmas és kellőképp érős ahhoz, hogy egyszerre váltsa ki a felnit és a gumiabroncsot. A kerék egy további érdekessége, hogy adatokat képes küldeni a futófelület állapotáról az autó fedélzeti számítógépébe, így egyebek közt azt is jelzi, hogy mikor válik halaszthatatlanná a mintázat felújítása.

A gumigyártó kutatás-fejlesztésért felelős alelnöke, Terry Gettys azt mondja, a tanulmányban felhalmozott technológiák könnyen megvalósulhatnak a jövőben, igaz, más-más időtávlatban. Az aktív, magáról adatokat küldő abroncsok elterjedése például évek kérdése, ahhoz azonban, hogy a rugalmas, akár 3D nyomtatóval előállítható műanyag struktúrákkal váltsák ki a levegővel felfújt abroncsokat, évtizedekre lehet szükség – ha egyáltalán ez marad a fejlesztések iránya.