Az Apple már nem tervez saját autót

2017.06.15. 11:01

Legalább tíz éve hallani az Apple autófejlesztési terveiről, de tavaly óta arra utalnak a jelek, hogy a tech-óriásnak beletört a foga a feladatba.

applecarconcept

Most pedig meg is erősítették ez utóbbi hírt: maga Tim Cook, a vállalat vezérigazgatója nyilatkozta, hogy az autófejlesztésről letettek, a továbbiakban az autós vonalon kizárólag saját önvezető rendszerük fejlesztésével foglalkoznak majd – ugyanazzal a területtel, ahol a Google évek óta fejleszt, egész jó eredménnyel. „Valószínűleg ez a legnehezebb mesterséges intelligencia-projekt, amelyen valaha dolgoztunk” - mondta Cook, megerősítve ezzel azokat a feltételezéseket, amelyek szerint az Apple jelentősen le van maradva az önvezető rendszer fejlesztésében a konkurenciához képest.

Először 2007 körül lehetett az Apple iCar-ról hallani, és bár hivatalosan soha egyetlen információmorzsát sem ejtett el a cég a projekt létezéséről, az alapján, hogy milyen szakembereket szerződtettek, volt idő, amikor komolyan gondolták egy saját autó kifejlesztését. Tavaly még az is felmerült, hogy megvennék a McLarent, de ha folytak is ilyen tárgyalások, biztosan nem voltak eredményesek. Egyes iparági források szerint az Apple a BMW-től és a Mercedestől próbált bizonyos kulcsfontosságú alkatrészek szállítására szerződést kötni, de miután ez meghiúsult, feladták, és az elsősorban informatikai szakértelmet kívánó robotpilóta-fejlesztésre koncentrálnak.

Egy korábbi vázlat egy lehetséges Apple-autóról
Egy korábbi vázlat egy lehetséges Apple-autóról

A terv most valószínűleg az, hogy az autógyáraknak kínálják majd saját önvezető rendszerüket, bár egy ilyen fejlesztés – ahogy a Google és a Tesla példája is mutatja – nem megy gyorsan, még egy ekkora cég masszív anyagi hátterével sem. Egyesek odáig merészkednek, hogy az Apple ezt a vonatot már lekéste, bár nem lehetetlen, hogy jelentős ráfordítással még behozhatják a lemaradást.