Mindenki elvérzett, aztán nyert a Porsche Le Mans-ban

2017.06.18. 15:20

Hiába voltak a leggyorsabbak, most sem jött össze a Le Mans-i győzelem a Toyotának. A Porsche mellől megint kihullott a konkurencia, de most nagyot kellett hajrázniuk a győzelemért. Másfél órán múlt, hogy Jackie Chan autója a másodvonalas kategóriából nyerje az idei futamot.

g45g4

Már az idei Le Mans-i 24 órás rajta előtt sejthető volt, hogy a gyenge LMP1-es jelenlét miatt idén nem csak az első számú kategóriából jönnek majd össze a dobogósok a futam végére. A Bykolles autója rögtön az elején kihullott, így hamar csak a három gyári Toyota és a két gyári Porsche maradt versenyben. Előbb a Toyotát érte utol a dráma: sorra hullottak ki az elejéről az autóik, és hajnalra már eldőlt, hogy idén sem lesz meg nekik a Le Mans-i siker.

A Porschénak se volt sima az útja zsinorban harmadik győzelmükig. A 2-es számú autójuk majd' egy órát dobott el a verseny első felében szereléssel, míg a címvédésre hajtó 1-es számú autó óriási előnnyel vezetett, amikor vasárnap reggel elment az olajnyomás. A 2-es számú autó, a Hartley/Bernhard/Bamber-trió ezután egyedüli esélyes maradt a csúcskategóriából, ám a sokáig nem volt egyértelmű, hogy a meleg időjárást jól bíró, nagyobb szerelésektől mentes LMP2-es mezőnnyel szemben képesek lesznek-e ledolgozni sokkörös hátrányukat. Aztán másfél órával a leintés előtt az élre álltak.

Jackie Chan csapata két autóval indult Le Mans-ban. A 38-as számú Tung/Laurent/Jarvis hármas nyerte végül az LMP2-es kategóriát, de ami ennél nagyobb szó, hogy az 1-es Porsche kihullása után hosszan vezették abszolútban a versenyt. Végül a kategóriasiker mellett a Le Mans-i dobogó második foka is az övék lett, egy kör hátrányban zártak a Porsche mögött. Az összetett harmadik is egy LMP2-es lett: Piquet/Beche/Hansson.

rzhngr
Fotó: Dunlop Motorsport Twitter

A legnagyobb meccset a GT Pro-kategória termelte. Az utolsó tíz percig nyitott volt a kategóriagyőzelem: a Corvette-s Jordan Taylor és az astonos Jonathan Adam egymástól 1-2 másodpercre indult neki a hajrának, amit aztán előbbi hibája döntött el. Tayloréktól előbb egy kavicságy-járás, majd egy abból következett defekt vette el a győzelmet. Az utolsó körben még a 67-es Ford GT is megelőzte, végül csak harmadik lett.

A teljes végeredményt megtalálod ide kattintva.