Új Type R-változatok a Hondától?

2017.06.19. 17:00

Az aktuális Civic Type R kifejlesztése hosszú időt, és sok pénzt emésztett fel. A Honda viszont szeretné látni a befektetésnek legalább egy részét, így most újabb változatokon dolgoznak.

„Azt reméljük, hogy ha fokozatosan újabb és újabb változatokat dobunk piacra, azzal stabilizálhatjuk az eladásokat” - mondta a Civic sorozat vezető mérnöke, Hideki Matsumoto. Ez persze elég általánosan hangzik, de ahhoz elég, hogy beindítsa a spekulációkat. Egyes feltételezések szerint elkészülhet a Type-R összkerék-hajtású változata. Az elvi lehetőség adott, hisz a Civic és a CR-V műszaki alapjai megegyeznek, és ez utóbbi modellt kínálják négykerék-hajtással is, azaz a platformban ott a lehetőség. Összkerék-hajtással a Type R könnyebben vezethető lehetne, és valószínűleg jobban gyorsulna, még változatlan motorteljesítménnyel is.

Egy másik, Matsumoto szavaiból logikusan következő lehetőség egy alacsonyabb teljesítményű változat kifejlesztése lenne. Egy, a Ford Focus ST-hez és a VW Golf GTI-hez hasonló változatból 200 és 250 lóerő közti teljesítménnyel, és persze alacsonyabb áron biztosan többet lehetne eladni, mint a Type R-ből. Az alacsonyabb teljesítmény az első kerekeken ezt a változatot is kezesebbé tehetné, miközben az alacsonyabb teljesítmény is bőségesen elég lenne a gyors haladáshoz.

Egyelőre a Type R is épp csak megjelent, így most ennek a piaci bevezetésére koncentrál a Honda. Így valószínű, hogy a további változatok megjelenésével legalább addig várnak, míg az első roham le nem csillapul – egy-két év múlva viszont újabb sportos Civicek megjelenésére számíthatunk.