Játszhatsz a gyerekkel a dugóban, az autó vezet helyetted

2017.06.21. 06:08

A távolságtartó tempomat ma már nem ritkaság a legdrágább luxusautókban: az ilyesmi régóta létezik, bár az Audi nyilván egy fejlett változatot készített az Audi A8-ashoz.

Sokkal inkább a mód érdekes, ahogy a megmutatták ezt a funkciót: egy rövid klipen keresztül, amely jó eséllyel része lesz az A8 bevezető kampányának. Nyilván így lehet, hogy az autó külsejét és belsejét sem takargatták, bár csak részletek láthatók belőlük, pillanatokra. Ez azonban most, hogy magáról az autóról alig mutattak valamit, még érdekes. Az orr-rész sarka például elárulja, hogy itt már azt a széles hatszög-hűtőrácsot alkalmazzák, amelyet a Prologue tanulmányokon már megmutattak, és amely valószínűleg később továbbterjed, az A7-es és az A6-os típusokra. Az mondjuk nem lenne baj, ha valahol ott meghúznák a határt, és a kisebb modellekre kitalálnának valami mást, de arra is bőséges esély van, hogy később minden más az A1-esig bezárólag szintén szélesszájú lesz.

A belső kialakítást szintén nem takargatták: látszik a nagy érintőképernyő, amelynek rendes helyet csináltak helyet a műszerfalban, nem csak úgy belebökték, mint sok konkurens. Szintén megfigyelhető a digitális műszerfal, és az új hűtőrács-formára rímelő díszítés a kormánykerék közepén. Az összkép Audis: igényes, szép kidolgozású és kicsit unalmas, de aki Audiba ül, biztosan nem várt kevesebbet. És persze az sem kérdés, hogy a Pókembernek bőséggel van helye lógicsázni a térben – abból nyilván van bőséggel.

Ja, hogy az új A8-as elaraszolgat a dugóban? El lehet fordulni egy másodpercre? Tudja ezt más autó is, de azért jó látni, hogy mekkora léptekkel fejlődik ez a világ. Ha az Audi állja a szavát, a következő generációban, a 2020-as évek második felében már a menetiránynak hátat fordítva kártyázhat a sofőr, miközben az autó háromszázzal suhan az autobahnon, végigelőzgetve az egész utat.