A legjobb minőségű autómárka pedig...

2017.06.23. 10:06

Nyilvánosságra hozták a J.D. Power Initial Quality Study, azaz a kezdeti minőségi felmérés idei eredménylistáját. Ez márkánként összesíti, hogy száz autóra hány hiba esett az új autó használatba vételétől számított első 90 napban.

A lista élén a Kia áll 72-as eredménnyel, rögtön utána a luxusautókat kínáló testvérmárka, a Genesis áll 77-tel, a harmadik pedig a Porsche, amely 78 hibát produkált száz autónként. Érdekes módon kifejezetten jól szerepeltek a detroiti márkák, a Ford és a Ram megosztott a 4.-5. 86 hibával, a Chevrolet pedig a 6.-7.-8. 88 hibával, holtversenyben a BMW-vel és a Hyundai-jal. Az első tízbe még a Lincoln (92 hiba) és egyetlen japánként a Nissan (93 hiba) fért bele.

A képet persze erősen torzítja, hogy a felmérés csak az Egyesült Államokban forgalmazott autókra vonatkozik, de így is érdekes látni, ahogy a gyakorlat néhol rácáfol az elterjedt előítéletekre. A Toyota 95-ös eredményével például épp csak az iparág 97-es átlaga felett teljesített, a Lexus 98-cal már átlag alatt, de a lista alapján a Mercedes (102), a Honda (105), a Subaru (113) és az Audi (115) sem tartozik az igazán megbízható márkák közé.

jdpower iqs2017

Ám az igazán meglepő az, hogy a lista vége mennyire rosszul szerepelt. A Land Rover és a Mitsubishi egyaránt 131 hibát produkál száz autónként, a Volvo 134-et, a Jaguar 148-at, a sereghajtó Fiat pedig 163-at – ez utóbbi azt jelenti, hogy minden második autó legalább kétszer hibásodott meg az első három hónapon belül.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.