Európában is kénytelen visszavásárolni csalós autóit a Volkswagen

2017.06.24. 18:42

Úgy tűnik, jó ügyvéddel Európában is visszaperelhető a dízelbotrányos Volkswagen. Eddig csak Amerikában volt hajlandó visszavásárolni csalószoftveres autóit a VW, de most született egy európai precedens. 

ergv

Közel két éve annak, hogy kirobbant az autóipar tán legnagyobb botránya, a Volkswagen dízel-gate-ként elhíresült károsanyag-kibocsátás manipulációs ügye. Hosszú történet, ide kattintva visszakövethető az egész. A két év egyik nagy tanulsága volt, hogy Európában még mindig van hova fejlődnie az ügyfélképviseletnek, mert amíg az USA-ban a VW kénytelen volt felajánlani ügyfeleinek, hogy visszavásárolja tőlük a csalós autókat, addig Európában sokkal enyhébb szinteken megy a kártalanítás. Lett viszont egy ellenpélda.

Lemondott fellebbezési lehetőségéről a Volkswagen, ezzel elfogadta Arnsber és Bayreuth tartományi bíróságok májusban első fokon hozott ítéletét egy kártérítési ügyben. A tulajdonosok képviselője, a holland Rogert & Ulbrich ügyvédi iroda így megnyerte a pert, amely eredményeként a Volkswagen kénytelen visszavásárolni a képviselt tulajdonosok autóit. Azt sajnos nem tudni, hány autóról van szó, de példaértékű az ítélet, amely alighanem több más érintett kedvét meghozza majd a pereskedésre.