Már az őszre megjöhet a Tesla-verő BMW

2017.06.29. 11:05

Bár az egész autóipar elektromos autókat fejleszt hatalmas erőkkel, a Tesla Model 3-nak így is legalább másfél-két év az előnye. Ha minden a terveknek megfelelően megy, már az idén elkezdhetik a forgalmazását világszerte, miközben a legtöbb hasonló árfekvésű és hatótávú elektromos modellt 2019-re ígérik a gyártók.

Ám úgy tűnik, a BMW megpróbálja megszorongatni a kis Teslát: a Handelsblatt információi szerint úgy spóroltak fejlesztési időt, hogy a jelenlegi 3-as sorozatba építenek kb. 400 km hatótávot biztosító elektromos hajtást. Így valószínűleg olcsóbb is lehet a végeredmény, mintha a nulláról kezdtek volna a fejlesztést – végül is a benzines modelleken már megtérült a karosszéria, a futómű és a többi közös alkatrész költsége, csak a hajtás új fejlesztés – és már idén ősszel, a Frankfurti Autószalonon bemutathatják a gyártásra kész autót a közönségnek. Így lesz egy típus, amely képességeiben és jellegében is nagyon hasonlít a Model 3-hoz.

A BMW ugyan kínálja a karbon-karosszériás, tisztán elektromos hajtással is megvehető i3-ast, de az jóval kisebb autó a Model 3-nál, azaz sem használati értékben, sem hatótávban, sem teljesítményben nem lehet igazán erős ellenfele a kisebbik Teslának. Az azonban így is kérdéses, hogy az elektromos 3-as BMW árban versenyképes lehet-e. A Tesla 35 ezer dolláros alapárat ígért, ami Észak-Amerikában egy hátsókerék-hajtású 320i szedán ára. Magyarul a BMW-nek ugyanannyiért kellene kínálnia új elektromos hajtásláncát, amennyiért egy hagyományos benzinmotort és hátsókerék-hajtást adnak – minimum kétséges, hogy ez összejön. Ugyanakkor ha igaz a korábbi hír, amely szerint a Model 3 jellemző ára közelebb lesz az 45-50 ezer dolláros sávhoz, akkor az elektromos 3-as akár veszélyes ellenfele is lehet a Teslának.

A tét most az, hogy a Teslának a Model 3-assal sikerülhet-e úgy tarolni a következő két évben, ahogy tervezték. Durván évi 400 ezer autó eladásával számolnak, az előrendelések alapján nem is alaptalanul.