Így döntött rekordot a Faraday Future

2017.07.01. 18:07

A Tesla egyik legkomolyabb kihívójaként emlegetett Faraday Future eddigi – igaz, még nem túl hosszú – története legnagyobb kihívásán van túl, amelyet ráadásul sikerrel teljesített. Az amerikai villanyautó-gyártó a legendás Pikes Peak-i hegyi felfutón állt rajthoz az FF91-essel. Az Exhibition kategóriában indultak, és bár nyerni nem tudtak, de beállítottak egy rekordot: a leggyorsabb sorozatgyártású villanyautó már az övék.

A 11:25.082-es időeredmény rendben is van, de a csúcs azért egy picit sántít. A leggyorsabb sorozatgyártású villanyautó megfogalmazással van a gond, hiszen egyrészt az FF91 még nincs is gyártásban, másrészt a versenyen használt 1050 lovas gép egy béta prototípus.

A felfutón versenyzőként küzdő, egyébként a Faraday Future-nél fejlesztőmérnökként dolgozó Robin Shute elmondta, bizonyos biztonsági módosításokat el kellett végezniük az eddig megmutatott FF91-esekhez képest: így például kisebbek lettek a kerekek is. A futamon is voltak nehézségeik, egy ponton meg is kellett állni, és újraindítani a technikát (a videóban 10:45-nél).

Mindenesetre a hegyi felfutó tesztnek is kiválóan beillett, így ugyanis rengeteg információt tudtak gyűjteni, és néhány hiányosságra is fény derült. Ezeket az adatokat az utcai FF91-esek fejlesztéséhez is fel tudják majd használni.