Irónia biturbó: kínai villanyautók készülnek az egykori Hummer-gyárban

2017.07.02. 11:56

Nem olyan rég még Hummerek készültek az AM General South Bend-i üzemében, ahol hamarosan villanyautókat gyártanak majd. Egy kínai startuphoz került az amerikai autógyártás jelentős helyszíne. 

hummer-h1-08

A kínai óriásvállalat, a Sokon Industry alapított nemrég maga alá egy villanyautómárkát, az SF Motorst. Sokat nem tudni róluk, néhány hete hozták létre székhelyüket a semmiből villámgyorsan nagyra nőni vágyó vállalkozások epicentrumában, a Szilícium-völgyben. Ezzel az SF csak egy új autós startup a sokból, az viszont már valami, hogy tanácsadóik közt ott van Martin Eberhard, a Tesla társalapítója is. Sőt, most már egy üzemük is van, miután vettek egyet az AM Generaltól Indianában.

Az amerikai posta autói készülnek South Bendben, valamikor a hetvenes években
Az amerikai posta autói készülnek South Bendben, valamikor a hetvenes években

Az AM Generalnak abban a műfajban van nagy múltja, amit az angol csak heavy vehicle-nek hív. Gyártottak ők mindent, ami nagy és nehéz a busztól a Hummeren át a katonai teherautóig. Bár a Hummer gyártását később szétszórták más üzemek között, a történelmi első darab itt, South Bend-ben készült 1985. január 2-án. Ezt az üzemet vette most meg az SF - mi másra, mint villanyautó-gyártásra. Ha ez így még nem lenne elég extrém sztori, úgy hallani, az átállás után az üzem mind a 430 jelenlegi alkalmazottja megtarthatja munkáját. Azaz a végeredményben egy kínai befektető ment meg több száz amerikai gyári munkást a munkanélküliségtől.

A South Bend-i üzem
A South Bend-i üzem

Az átvétel után az SF 30 millió dollárt fektet az üzembe, hogy felkészítse első autója gyártására, amiről sejtelmesen csak annyit árultak el, hogy egy új generációs villanyautó lesz, jelentsen az bármit.