Új szövetségest talált a Honda

2017.07.04. 06:07

A Honda egyike azoknak az autógyártóknak, a nagy rivális Toyotához hasonlóan, amelyek az utóbbi két évtizedben a hidrogén-hajtás fejlesztésében látták a jövőt, viszont a villanyautó-fejlesztésben kissé lemaradtak a konkurenciától. Most ezen változtatna a cég, és ebben a Hitachi Automotive Systems nyújt segítséget.

A két cég vegyes vállalatot hoz létre mintegy 5 milliárd jen, azaz közel 39 millió euró befektetéssel, amelyben a Hitachi a részvények 51%-át birtokolja majd, a Hondáé a maradék 49% lesz. A cél alapvetően az lenne, hogy gyorsítsák a Honda elektromos hajtásláncának fejlesztését. A cél az, hogy már 2018-ban kétféle elektromos modellt kínálhasson a cég, 2025-re pedig az ekadások kétharmadát hibrid és elektromos modellek adják. A Hitachi révén nagyobb energiasűrűségű akkumulátorokhoz, jobb integrált hőmenedzsmenthez és fejlettebb energiaátviteli rendszerekhez juthat a Honda, a Hitachi pedig beszállítóként részesedhet a Honda villanyautók eladásából származó haszonból.

A Honda önálló villanyautó-fejlesztő részlegét csupán 2016 októberében állították fel, bár már korábban is készítettek villanyautó-tanulmányokat, például a képeken látható Fit EV-t. Így a Hitachi, amely elektromos rendszerek tervezésében nagy tapasztalatokkal rendelkezik, nagy segítséget nyújthat partnerének a hajtásfejlesztésben. Érdekes apróság, hogy a Hitachi ugyanahhoz a vállalat-konglomerátumhoz tartozik, mint a Nissan, így meglepő, hogy most mégis a Hondával alapítanak közös céget.