A Rolls-Royce nemet mond a hibrid hajtásra

2017.07.05. 06:05

Abban nyilván a Rolls-Royce-nál sem kételkednek, hogy az elektromos autóké a jövő, de a cég vezérigazgatója szerint a hibrid hajtásra való áttérés olyan kompromisszum, amit nem szükséges megkötni.

„A villamosítás a jövő, ehhez kétség sem fér, de számunkra nem lesz köztes lépcsőfok.” - mondta Torsten Müller-Ötvös még Goodwoodban. Azt mondja, akkor fog áttérni a luxusmárka az elektromos hajtásra, amikor az már megfelelően beérett. Elméletileg egyébként egy Rolls-Royce árába már most is beleférne egy elektromos hajtáslánc – akár akkora akkumulátorcsomaggal, amely ezer kilométer megtételére is elég lehet – a gond inkább a hosszadalmas töltési idővel van, amely egy ilyen, több száz kilowatt-órás csomag esetében még gyorstöltővel is órákat jelenthet.

Az igazgató szerint a Rolls-Royce vásárlói elsősorban tökéletesen megbízható műszaki megoldásokat várnak, ezért is várják ki, amíg az elektromos hajtásláncok elérik ezt a szintet, és ezért nem kezdenek az átmeneti megoldásnak számító hibrid hajtás fejlesztésébe. Ugyanígy az önvezető autók bemutatását sem sietik el, anyavállalatuk, a BMW révén hozzáférhetnének. Ezzel kapcsolatban Müller-Ötvös azt mondja, a legtöbb vásárlójuk amúgy is megengedhet magának egy sofőrt, így az önvezető képességek iránt eddig nem mutatkozott igény.